Dutch Overshoot Day 2023 en het belang van de ESG regelgeving.

Vandaag, 12 april 2023 is het Dutch Overshoot Day 2023, de dag waarop we in Nederland al meer natuurlijke hulpbronnen hebben verbruikt dan de aarde op ons grondgebied in een jaar kan regenereren. Dit is een alarmerende situatie die ons dwingt om na te denken over onze ecologische voetafdruk en hoe we die kunnen verminderen. Een beter milieu begint tenslotte bij jezelf.

Aardes

Er zijn voor bedrijven en investeerders maatregelen opgesteld die kunnen helpen bij het verbeteren van hun impact op het milieu, namelijk de ESG regelgeving, onder deze verzamelnaam vallen o.a. de SFDR (Sustainable Finance Disclosure Regulation), Taxonomie verordening en de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). ESG staat voor Environmental, Social and Governance, wat betekent dat er gekeken wordt naar de effecten van bedrijven op het milieu, de samenleving en hun bestuur. ESG criteria worden gebruikt om de duurzaamheid van bedrijven te beoordelen en beleggers te helpen bij het nemen van verantwoorde beleggingsbeslissingen.

De ESG regelgeving is een belangrijk instrument voor het stimuleren van duurzame ontwikkeling en het verminderen van de ecologische voetafdruk. Bedrijven die zich niet aan ESG criteria houden, riskeren reputatieschade en financiële risico's, niet alleen omdat steeds meer beleggers alleen nog maar willen investeren in duurzame bedrijven, maar zeker ook omdat banken in de acceptatie voor financieringen steeds strenger gaan toetsen op de ESG-score van de onderneming.

ESG regelgeving speelt dus een belangrijke rol bij het verminderen van de ecologische voetafdruk en het stimuleren van duurzame ontwikkeling. Het is belangrijk dat bedrijven zich bewust zijn van de impact die ze hebben op het milieu en de samenleving, en dat ze investeren in duurzame oplossingen. Daarnaast is het belangrijk (en sinds augustus vorig jaar verplicht) dat beleggingsadviseurs pro-actief de duurzaamheidsvoorkeuren van beleggers uitvragen de ESG-criteria mee laten wegen in de investeringsbeslissing. Zo kunnen we samenwerken aan een duurzamere toekomst voor iedereen.

Wij helpen vermogensbeheerders en beleggingsadviseurs om de ESG wetgeving te integreren in de bedrijfsprocessen, belangrijker nog vinden wij onze rol in de bewustwording van het belang van deze regelgeving en de intrinsieke motivatie van alle medewerkers voor een duurzame toekomst voor iedereen.

Delen